Home Veel gestelde vragen Voeding en vitamines Voeding - Voedingswaarden

Voeding - Voedingswaarden

Inhoudsopgave
Voeding
Voedingswaarden:
Voedingstabel:
Alle Pagina'sVoedingswaarden:
Volwassen prooi scoort hoger dan jonge dieren. Vergelijk bij de slager eens het witte vlees van een kalfsbiefstuk met de rode biefstuk van het rund. Rood vlees bevat de belangrijke voedingswaarde aan vitamines en mineralen. Ook van belang is het vetgehalte. Voor een gecontroleerd gewichtmanagement vermijden we te vet voedsel zoals b.v. tam konijn. Wild heeft een karig dieet en veel beweging waardoor het vlees mager is. Hierdoor kun je steeds een volle krop voeren zonder een significante toename in gewicht bij de vogel. Door hun voedingswaarde en omdat ze weinig ziektekiemen bevatten scoren gekweekte ratten, muizen, hamsters en cavia's hoog voor valken, haviken, buizerds, arenden en uilen. Muizen zijn hoog in Vit. A en ratten hoog in Vit. E. Voer nooit uitsluitend rat omdat er dan een mangaan tekort kan ontstaan.

Kwartel en ook muis scoren hoog in mineralen, vooral calcium, ijzer, magnesium en zink. Duif blijft een risico. Het is energierijk voedsel, hoewel een halfwas rat iets meer KJ/g levert, waarvan sommige menen dat dit het beste voedsel is. Toch weten we dat duiven dragers kunnen zijn van veel ziektekiemen. Invriezen kan helpen maar is niet altijd de oplossing. Veel ziektekiemen zullen een periode in de vriezer niet overleven maar het blijft opletten. De duiven van de duivenmelkers zijn veelal preventief behandeld en vormen daardoor een lager risico maar met stadsduiven en wilde duiven lopen we gevaar op besmetting. Slacht daarom duiven zelf, dan weet je altijd de oorsprong en kun je zelf bepalen of je ze voert. Natuurlijk geldt deze regel voor al het voer. Levend inkopen, zelf slachten/ schoonmaken. Knaagdieren nog warm (dood) voeren heeft de voorkeur omdat door invriezen altijd verlies van voedingswaarde ontstaat. Mede daarom eenmaal ingevroren voedsel niet te lang laten liggen want zelfs individueel goed verpakt voedsel droogt uit en wordt op den duur waardeloos.
Koop je ingevroren voedsel zoek dan een betrouwbare leverancier. De prijs mag nooit de keuze in variatie van het voer noch dat van de juiste leverancier bepalen.Laatst aangepast (zondag, 25 juli 2010 22:02)