Home Veel gestelde vragen Ziekten en symptomen Virusinfecties

Virusinfecties

Virussen variëren in grootte van 10 tot 500 millimicron. Dit alleen met een elektronenmicroscoop zichtbare organisme is een overgangsvorm tussen dode en levende stof.

Virussen hebben geen eigen stofwisseling, ze hebben een levende cel nodig om zich te vermenigvuldigen. Buiten een levende cel gaan de meeste virussoorten binnen enkele weken kapot, uitgezonderd onder andere het vogelpokkenvirus. Bij extreem lage temperaturen kunnen virussen buiten een levende cel wel lange tijd leven. Virussen worden via de lucht over grote afstanden verspreid.

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen virusziekten. De kans op een virusinfectie houdt men minimaal door goede huisvesting, verzorging en voeding en door de vogels tijdig te enten (vaccineren).

Pseudovogelpest:
Pseudovogelpest of Newcastle disease (NCD) is een gevreesde virusziekte bij pluimvee, eenden en ganzen. Vele hoenderachtige zijn vatbaar voor pseudovogelpest en de sterfte kan enorm hoog zijn. Pseudovogelpest is ook bij roofvogels, uilen, duiven en geïmporteerde papegaaien geconstateerd. Om de pluimveehouderij tegen pseudovogelpest te beschermen zijn wettelijke bepalingen ingesteld die moeten voorkomen dat deze ziekte via geïmporteerde vogels het land wordt binnengebracht.

Pseudovogelpest is een zoönose en kan bij de mens oogontstekingen en koorts veroorzaken.

Oorzaak:
De virussen worden via de lucht of bij direct contact overgebracht. Er is vastgesteld dat bij luchttemperaturen van 20-30 graden Celsius na 123 dagen nog steeds levende pseudovogelpestvirussen op de donsveren van vogels in quarantaine voorkwamen.

Ziekteverschijnselen:
De incubatietijd van pseudovogelpest is ongeveer 5 dagen. Geïnfecteerde vogels krijgen eerst ademhaling- en spijsverteringsproblemen. De symptomen zijn een onregelmatige ademhaling, niezen, kopschudden en diarree. Wanneer het centrale zenuwstelsel is aangetast is de vogel lusteloos, lijdt aan evenwichtsstoornissen en verlamming van poten en vleugels.

 

Bron: http://www.eaglewatch.nl/informatie/Ziekteverwekkers_NL.html

Laatst aangepast (zaterdag, 17 juli 2010 13:46)