Home Veel gestelde vragen Ziekten en symptomen Schimmelinfecties

Schimmelinfecties

Schimmels zijn primitieve meercellige plantaardige organismen. Hoewel ze tot het plantenrijk gerekend worden missen ze de groene bladkleurstof chlorofyl.

Schimmels produceren sporen, welke in hoge mate resistent zijn tegen natuurinvloeden. De sporen worden via de lucht verspreid. Sommige stofwisselingsproducten van schimmels gebruikt men voor het produceren van antibiotica. Bij vogels veroorzaken schimmels veelal huidinfecties. Regelmatige toediening van antibiotica stimuleert de groei van schimmels, bijvoorbeeld candida en aspergillus. Kleine hoeveelheden schimmels hoeven gezonde vogels niet ziek te maken. Schimmels worden geïdentificeerd door een kweek met bekende soorten te vergelijken.

Aspergillosis
Oorzaak: Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten aspergillus. Aspergillosis wordt veroorzaakt door Aspergillus fumigatus. Vele vogelsoorten zijn gevoelig voor deze schimmel. Verspreiding heeft plaats door inademing van de sporen of door directe opname.

Aspergillus gedijt het beste in een vochtige omgeving. Voorbeelden hiervan zijn slecht geventileerde schuurtjes (kooien en binnenvolières), broedmachines, nestkasten, plantenkassen en bevuilde transportkisten.

De bacteriële flora van het spijsverteringskanaal kan door antibiotica zijn verstoord wat de groei van schimmels bevordert.

 

Bron: http://www.eaglewatch.nl/informatie/Ziekteverwekkers_NL.html

Laatst aangepast (zaterdag, 17 juli 2010 13:45)